we are humans for nature

The Climate Vertical Hackathon: 4 soluții eco-inovative pentru a rezolva problemele climatice

June 28, 2021

The Hackathon: Climate Challenges s-a încheiat pe data de 18 iunie cu un Demo Day la care au participat 7 echipe și un juriu format din 4 specialiști în sustenabilitate: Roxana Buzețelu, Adina Humă, Radu Păltineanu și Marius Antonesi.  4 soluții climatice au fost selectate în cadrul Hackathon-ului creat de The Climate Vertical pentru a merge într-un bootcamp de inovare.

Climate Challenges

Inițiativa The Climate Vertical a început demararea programelor în luna aprilie, printr-un apel deschis tuturor pasionaților de natură, în cadrul căruia s-au strâns 9 provocări climatice reunite în patru categorii: 

  1. Orașe verzi și sustenabile
  2. Managementul Deșeurilor
  3. Educație și comunități sustenabile
  4. Economie Circulară

Cele 4 categorii de provocări au constituit punctul de plecare pentru echipele înscrie la Hackathon. 

The Hackathon: Climate Challenges

În perioada 14-18 iunie, The Climate Vertical a organizat un Hackathon în cadrul căruia 7 echipe au lucrat intens la identificarea unor probleme din rândul provocărilor selectate de TCV în luna mai. Pe lângă echipele înscrise cu o soluție existentă, au fost și echipe formate ad-hoc care au reușit să cristalizeze o soluție cu potențial de a deveni un produs sau serviciu în beneficiul comunității. Cele 7 proiecte la care s-a lucrat au surprins juriul cu idei inovative și creativitate. 

Juriul a decis selecția a 4 echipe care au avut un nivel de claritate mai ridicat și echipe aliniate în jurul soluției.

RechargesQ – un serviciu ce oferă clienților posibilitatea de a utiliza recipiente de aluminiu reîncărcabile cu un ciclu de viață de peste 100 de utilizări și hub-uri automate pentru reîncărcarea acestora, în locul celor de plastic. 

WasteLeaf – o aplicație care îndeamnă utilizatorii să raporteze și să strângă deșeurile întâlnite, totul fiind creat în mod interactiv pe baza de joc. 

IoT-Garbage – soluție ce propune folosirea tehnologiei pentru a evita colectarea la timpul nepotrivit al gunoiului, prin instalarea de senzori ce măsoară nivelul deșeurilor din containerele pentru depozitare.

Pădurea de Alimente – o alternativă propusă de una dintre echipe pentru reconstruirea de ecosisteme naturale. 

La Hackathon au mai participat alte 3 echipe care au creat soluții pentru problema managementului de deșeuri: 

  • Eco-șosete – șosete fabricate din bumbac reciclat, 
  • Compostor pentru uz personal în locuințe
  • Harta poluării – un sistem integrat dedicat producătorilor și vânzătorilor de anvelope prin care se dorește monitorizarea anvelopelor pe tot parcursul utilizării pentru a permite reciclarea lor, odată ce nu mai pot fi folosite de către clienți. 

The Bootcamp 

Timp de 3 zile, echipele selectate pentru a intra în Bootcamp vor participa la ateliere și sesiuni de mentorat cu scopul de a-și definitiva și valida soluția. În timpul Bootcamp-ului echipele vor cunoaște grupul de mentori din ecosistemul de startup românesc dar și din afara țării. Finaliștii acestei etape vor avea posibilitatea de a continua alături de TCV în cadrul unui accelerator cu posibilitate de finanțare.

The Climate Vertical este o initiativa ce își propune să ajute startup-uri din România și nu numai, să dezvolte soluții care pot combate efectele schimbărilor climatice prin intermediul programelor concepute pentru a veni în întâmpinarea nevoilor punctuale. 

Scopul TCV este de a aduce împreună specialiști, mentori și fondatori care să conlucreze și să lupte pentru un scop comun, respectiv acela de a găsi soluții la problemele de mediu.

Together with the ecosystem, we inspire and accelerate teams to solve critical climate challenges.