we are humans for nature

Avem nevoie de un “testbed” pentru ecosistemul de startup românesc?

July 21, 2021

Să fim sinceri, a fi antreprenor nu este pentru toată lumea. Dacă vrei să inovezi și să construiești un startup de succes trebuie să fii pregătit să treci peste multe obstacole. testbed este un concept relativ nou, mai ales în România, care ajută startup-urile în stadiu incipient să proiecteze, să testeze și să valideze soluțiile lor înainte de a investi sume mari de bani. Problema este că acest „instrument” nu a trecut barierele geografice pentru a ajunge să fie implementat și la noi. Prin urmare, ce este un testbed și de ce am avea nevoie de așa ceva? 

Inovația și platformele de testare merg mână în mână

Un antreprenor sau cercetător nu poate inova fără a avea posibilitatea de a testa soluția. Având la dispoziție mijloacele tehnologice actuale, șansele să lansăm un produs sau un serviciu, care să se potrivească perfect cu prototipul pe care ni l-am imaginat sunt destul de mari. Dar ce facem cu funcționalitățile și aplicabilitatea în piață? De unde știm că va genera profit? 

Inovația este strâns legată de un proces continuu de cicluri intensive de testare, care necesită timp și resurse. Pe deoparte, instituțiile publice pot finanța doar unele cercetări de bază, pe de altă parte, investitorii privați au nevoie de dovezi că o soluție poate fi implementată pe scară largă. Imaginează-ți că poți colabora cu companii, instituții publice, cercetători sau institute de cercetare pentru a dezvolta un produs sau serviciu inovator. În esență, o platformă de testare sau testbed are această misiune. 

Poate te gândești că deja există incubatoare sau acceleratoare de startup, însă conceptul diferă într-o anumită măsură.  Testbeds oferă oportunitatea de testare la scară largă, acces la informații despre ce funcționează, ce poate fi extins, ce necesită îmbunătățiri sau chiar o schimbare radicală de poziționare.

Ce este un testbed?

În prezent avem punctele de pe „hartă” dar ne lipsesc conexiunile dintre ele. Acesta este motivul pentru care este necesară o rețea formată din entități private, cât și publice, pentru a stimula oportunitățile de inovare în orice sector.

O rețea națională de testare sau chiar una locală poate stimula adoptarea și integrarea noilor tehnologii în diverse domenii. Prin urmare, platformele de testare își propun să adune cercetătorii, investitorii, furnizorii de tehnologie și autoritățile cu un singur scop: să îi ajute pe cei care au nevoie de un cadru fizic sau virtual să lanseze o soluție în etapa sa de dezvoltare timpurie.

Instituțiile guvernamentale joacă un rol critic în acest tip de rețea, deoarece poate fi considerată o punte între companiile inovatoare și potențialii cumpărători.

Europa își îmbunătățește strategia de la o zi la alta 

Vedem start-up-uri făcându-și apariția pe piață în fiecare zi, deoarece inovația este necesară peste tot. Cu toate acestea, nu toate țările sunt pregătite să accepte inovația.  Există o multitudine de factori care pot contribui la aceste schimbări în termeni de resurse locale și infrastructură a platformei de testare. 

Potrivit Comisiei Europene, cele mai inovatoare țări din Europa sunt Suedia, urmată de Finlanda, Germania, Danemarca și Elveția.

În Göteborg, există o mulțime de bancuri de testare în care inovatorii își pot lansa produsele sau serviciile pentru a fi testate fie în lumea reală, fie în cea virtuală. Ecosistemul de startup finlandez își propune să devină o figură globală prin implementarea de teste interne și internaționale. În Germania, Ministerul Federal al Educației și Cercetării (BMBF) a creat chiar o platformă pentru a conecta platformele de testare din întreaga țară cu scopul de a eficientiza procesul de dezvoltare al industriei 4.0. O altă țară competitivă care se străduiește să realizeze transformarea digitală este Danemarca, unde bancurile de testare acoperă o gamă largă de domenii, de la sectorul energetic și biotehnologie la gestionarea deșeurilor. Nu în ultimul rând, Elveția devine un testbed pentru industria dronelor.

Un mic search pe Internet și putem vedea acest concept în creștere în toată lumea. Nesta, cu sediul în Marea Britanie, ajută antreprenorii să proiecteze, să testeze și să scaleze soluții care ar putea rezolva cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea noastră acum.

Acestea sunt doar câteva exemple de ceea ce se poate face printr-un banc de testare și cât de importantă este această entitate pentru ecosistemul de startup și pentru transformarea digitală.

Să fim totuși optimiști, România este pe drumul cel bun 

Privind partea plină a paharului, anul 2019 a stabilit noi obiective pentru startup-urile românești. Afacerile sustenabile atrag mai mulți investitori în regiunea noastră. Acest lucru creează posibilitatea de a construi untestbed  în care putem vedea actori care se adună laolaltă pentru a construi soluții digitale pentru problemele actuale. 

Un testbed pentru inovație ar putea fi un concept nou pentru noi, dar, uitându-ne în afară, vedem că este deja o necesitate. Nu putem construi afaceri emergente dacă nu există comunicare și ajutor reciproc între cercetători, instituții și antreprenori. Gândește-te că investițiile se bazează pe capacitatea soluției de a scala.

Deci, primul lucru este să creăm contextul în care ideile pot fi proiectate și testate înainte de a contura planul financiar.

Together with the ecosystem, we inspire and accelerate teams to solve critical climate challenges.