we are humans for nature

Povestea MOTUM [Black Sea ClimAccelerator]

December 5, 2021

Timpul petrecut în trafic ne definește orarul zilnic. Dar cum ar fi să investim acest timp în ceva plăcut și folositor? Și de ce am renunța la confortul mașinii proprii?

Descoperim un alt startup selectat în programul Black Sea ClimAcceleratorMOTUM, fondat de Daniel Mănăsescu, este aplicația ce stimulează participanții la trafic să aleagă mijloace de transport alternative.

#poveste

MOTUM a început în ianuarie 2020, ca o soluție pentru provocările participanților vulnerabili din trafic: copii, femei, bătrâni, oameni cu dizabilități etc. 

MOTUM este o aplicație cu un sistem de positive reinforcement prin recompense și provocări în comunitatea din care faci parte, stimulând toți participanții la trafic, dar mai ales șoferii, să aleagă mijloace de transport alternative, mai prietenoase cu mediul, în detrimentul mașinii personale. Se adresează și companiilor care vor să contribuie la un mediu mai curat.

După câștigarea European Mobility Challenge în iulie 2020, am început discuții cu oameni din industrie și a descoperit și mai multe provocări. 

Știm că proiectarea și implementarea unei model de mobilitate bazat pe recompense pentru un oraș suprasaturat sunt nu doar dificile, dar necesită și resurse umane, logistice, financiare. Noi credem că Bucureștiul merită efortul și timpul nostru pentru o schimbare cu impact pe termen lung.

#soluție

Orașul București s-a clasat pe locul 14 din 416 orașe din 57 de țări de pe 6 continente în World Rank of the TOMTOM Traffic Index din 2019, cu un nivel de congestionare (timp suplimentar de călătorie) de 52%. Creșterea timpului de călătorie implică o creștere a consumului de combustibil (și, prin urmare, a nivelului de poluare) pentru vehiculele convenționale, precum și o scădere a siguranței traficului, aglomerația aducând cu sine dezarmonizare, încălcare a legii și, în cele din urmă, accidente. În plus, congestionarea traficului și durata de călătorie crescută pot prezenta riscuri pentru sănătatea mintală.

MOTUM își propune să răspundă nevoilor participanților la trafic prin schimbarea modurilor în care aceștia participă efectiv la traficul din București. Conceptul cheie pe care se bazează aplicația este recompensa.

Utilizând toate datele disponibile cu privire la nivelul de congestionare în timp real, transportul public și locurile de parcare, MOTUM oferă participanților la trafic alternative la vehiculele lor personale și îi recompensează în cazul în care trec la o astfel de alternativă (trotinele electrice, biciclete etc.).

MOTUM este o soluție care economisește timp prin centralizarea datelor din diferite baze de date. Oamenii nu se vor mai grăbi constant să ajungă la destinație și nu vor mai fi atât de stresați la volan sau în mijlocul de transport ales, iar acest lucru crește siguranța pentru toți participanții la trafic. 

O stare îmbunătățită a sănătății mentale a oamenilor din trafic are ca rezultat mai puțină hărțuire fizică și psihologică. 

Când cetățenii sunt pașnici și calmi, atenția și concentrarea lor sunt de asemenea sporite și pot observa și ajuta mai mult pe cei care au nevoie (de exemplu, persoanele cu dizabilități). Cu mai puține mașini, transportul în comun va funcționa mai bine și de acest lucru beneficiază în special de persoanele în vârstă, acesta fiind principalul lor mijloc de transport. 

Mai puține mașini înseamnă și mai mult spațiu pentru biciclete. Spiritul comunității bicicliștilor este ridicat și, chiar dacă s-ar putea să nu existe piste noi speciale pentru ei, se vor simți mai în siguranță. Prin urmare, pentru că este sigur, mai mulți oameni vor dori să facă parte din această comunitate și pot începe să aleagă bicicleta ca mijloc obișnuit de transport. 

Acele persoane care aleg să facă parte din comunitatea MOTUM creează condiții de mobilitate mai bune și mai sigure pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care nu au un smartphone.

#echipă

Suntem o echipă de 6 persoane: Daniel Mănăsescu (CEO), Cristina Damian (CMO), Adrian Azoiței (CTO), Alexandra Voinea (Software Developer), Paul Cozma – Ivan (CPO) și Alex, antreprenor și mentorul nostru, încă dinaintea lansării.

Cristina, Adrian, Daniel și Paul au co-fondat cu succes în 2018 prima echipă de Formula Student din Universitatea Politehnică București (www.upbdrive.com) care a participat la o competiție internațională. Succesul s-a datorat, în parte, și celor 4 ani de facultate petrecuți împreună (UPB, Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică, specializare Design Industrial), dintre care 1 an experimentat într-o mobilitate Erasmus (Product Design) în Olanda. Alexandra s-a alăturat echipei în 2021, ca software developer, iar experiența ei ajută proiectul să meargă mai departe.

#experiența Black Sea ClimAccelerator

Au fost multe workshopuri interesante, atât pe partea de produs, dar mai ales pe partea financiară. Am avut ocazia să cunoaștem mentori cu experiență care ne-au ajutat să descoperim mai bine produsul la care lucrăm, ce tehnici să aplicăm pentru a intra pe piață. 

Totodată, am primit sfaturi despre cum și când e indicat să abordăm investitorii, sfaturi pe care sperăm să le aplicăm cât mai bine. 

Per total, recomandăm programul, atât pentru organizarea și structura realizată ca la carte, dar și pentru comunitatea de oameni pe care am întâlnit-o.

#motivație

Suntem motivați de nevoia de a face ceva practic, pentru a contribui la diminuarea poluării. Totodată, vrem să stârnim interesul oamenilor față de această problemă. Cu cât suntem mai conștienți de mediul ce ne înconjoară, cu atât putem face mai multe pentru îmbunătățirea lui!

#wishfulthinking

  • Pentru cei care au o idee în care cred, dar nu au curajul de a face primul pas:

Nu renunța și depune cât mai mult efort pentru a demonstra ceea ce crezi!

  • Lumea pe care vreau să o las copiilor mei arată astfel:

Mai curată și cu mai mulți antreprenori dornici să colaboreze pentru o lume mai bună.

  • „Micile victorii/milestone-uri” deja atinse și planurile pentru următorul an:

Câștigarea concursului European Mobility Challenge  în iulie 2020 a fost prima victorie, iar cel mai recent milestone a fost creșterea echipei, cu care am reușit să fim acceptați în acceleratorul Black Sea ClimAccelerator. Pentru anul următor ne dorim să finalizăm aplicația și să o lansăm pe piață!

  • Pentru oricine are urechi să audă:

Recomand experiențele de voluntariat din facultate, pentru oamenii pe care îi poți cunoaște – cum a fost și în cazul nostru, cand am co-fondat UPB Drive, iar 2 ani mai târziu, cu aceeași fondatori, am creat MOTUM.

#contact

Puteți afla mai multe despre proiect și susține echipa pe pagina de Linkedin.

Programul Black Sea ClimAccelerator 2021 este susținut de organizația europeană EIT – European Institute of Innovation and Technology, Climate-KIC și organizat de un consorțiu format din: Impact Hub Bucharest, alături de partenerul principal Raiffeisen Bank, The Climate Vertical, alături de partenerul principal Volta Grup în România și Innovation Starter în Bulgaria. Black Sea ClimAccelerator face parte dintr-un ecosistem de 7 consorții cu peste 30 de țări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud.

Together with the ecosystem, we inspire and accelerate teams to solve critical climate challenges.