we are humans for nature

Povestea Magazin Zero Waste București [Black Sea ClimAccelerator]

December 2, 2021

Am avut nevoie de un loc în care puteam să trăiesc în acord cu valorile mele, cu viața pe care mi-o doresc și cu viitorul la care vreau să contribui. Îmi era tare dificil să fac cumpărăturile de bază fără plastic, să găsesc produse vegane și să pot cumpăra ce am nevoie pentru consumul de bază fără mustrări de conștiință.

Începem seria interviurilor cu fondatorii startup-urilor selectate în programul Black Sea ClimAccelerator. Astfel, o descoperim pe Ana-Maria Răducanu și povestea din spatele startup-ului sustenabil Magazin Zero Waste București.

#poveste

Am călătorit și locuit în ecovillage-uri în Europa și India și am trăit posibilitatea unui stil de viață care respectă natura în fiecare alegere. 

Am avut un moment profund de conștientizare când am înțeles că „there is no such thing as throwing things away”, că tot ceea ce rămâne în urma noastră continuă să existe undeva pe Pământ, mai ales plasticul. Și că fiecare alegere de consum pe care o fac de cele mai multe ori ajunge să cauzeze suferință. 

Apoi mi-a fost greu spre imposibil să mă întorc la stilul de consum „obișnuit” și am avut nevoie de un loc în care să pot alege opțiunile care cauzează cel mai mic impact negativ cu putință în contextul dat. Așa a luat formă un magazin fără plastic, vegan și care pune planeta și oamenii înaintea profitului de tip capitalist.

#soluție

Magazinul zero waste îți oferă soluții pentru nevoile de consum de bază într-un mod care îți permite să elimini complet plasticul de unică folosință, să reduci risipa și, în mod ideal, să elimini coșul de gunoi din casa ta. 

Magazin Zero Waste București este un fel de acasă pentru cei care vor să își reducă amprenta ecologică: părinții preocupați de starea planetei pe care o lasă generațiilor următoare, activiștii de mediu și oamenii care iubesc natura, tinerii care au înțeles puterea votului pe care îl fac cu portofelul și indivizii conștienți sau care devin din ce în ce mai conștienți de impactul alegerilor lor și doresc să contribuie la o lume cu tot mai puțină suferință.

#echipă

Am deschis magazinul în decembrie 2020, cu sprijinul a peste 300 de donatori care au susținut plata chiriei. Parte din această comunitate, în jur de 30 de voluntari, au fost implicați activ în renovarea, amenajarea și dotarea magazinului. Fără ajutorul lor, locul nu ar arăta așa cum este acum!

Pe parcurs s-a alăturat Oana, membră a comunității de donatori și voluntar, care a ales să își părăsească jobul care era de două ori mai bine plătit pentru a fi parte din echipa magazinului și a trăi mai aproape de valorile sale. 

Echipa e completată de Valentin Arhanghel, cel care susține dezvoltarea magazinului online, fiind de asemenea aliniat valorilor magazinului prin proiectul său www.valvegan.ro

#experiența Black Sea ClimAccelerator

Cea mai plăcută surpriză de până acum este conectarea cu Florin Maxim, care ne-a devenit mentor. Conversațiile cu el ne-au adus claritate și un simț al concretului în timp ce am simțit că este respectat modul în care visăm să facem lucrurile, dar și valorile în care credem.

#motivație

Am înțeles că nu pot face altceva mai bun cu viața mea decât să fiu în serviciul Naturii!

Visez să trăiesc într-un ecovillage în România, un loc în care toate aspectele vieții unei societăți sunt construite plecând de la respectul față de natură. 

Magazinul Zero Waste București este un pas în direcția acestui vis, adresând poate cea mai vitală dimensiune a existenței unei societăți: obiceiurile de consum.

#wishfulthinking

  • Pentru cei care au o idee în care cred, dar nu au curajul de a face primul pas:

Drumul se arată pe măsură ce mergi pe el. În fiecare zi avem la dispoziție o bogăție de alegeri care ne pot duce mai aproape de ceea ce ne dorim cu adevărat. Partea cu adevărat minunată e că nimeni nu ne poate împiedica să facem acele alegeri și nimeni nu poate face acele alegeri pentru noi. Atât de liberi suntem!

  • Lumea pe care vreau să o las copiilor mei arată astfel:

Îmi doresc să nasc și să cresc copii într-un ecovillage. O comunitatea intențională ecologică în care fiecare aspect al vieții este ales conștient să servească Natura: de la modul în care sunt construite casele, la care ne sunt hainele, de unde vine hrana noastră, cum sunt crescuți copiii, de unde vin apa și energia, cum sunt relațiile dintre oameni, ce e considerat a fi valoros, ce facem când moare cineva și cum descoperim cine suntem cu adevărat. 

În acest loc ne hrănim vegan, am eliminat complet plasticul de unică folosință și am redus plasticul în general, avem energie din surse regenerabile, ne cultivăm cea mai mare parte a ceea ce consumăm, creăm soluții care îi susțin și pe ceilalți să trăiască mai aproape de natură și lucrăm dedicat spre regenerarea ecosistemului din care facem parte.

  • „Micile victorii/milestone-uri” deja atinse și planurile pentru următorul an:

Faptul că putem deschide ușa magazinului în fiecare săptămână pentru noi este o victorie constantă. Cât suntem încă aici, avem cel mai mare motiv de bucurie. 

Apoi, organizarea evenimentului TRAI din iulie a fost o victorie, am găzduit primul experiment social dedicat vieții într-o comunitate ecologică, în acord cu principiile noastre. Sprijinul obținut din partea Black Sea ClimAccelerator este încă o reușită a ultimelor luni. 

Pentru anul următor ne pregătim să lansăm magazinul online și să oferim livrare pe bicicletă în București, astfel oferind posibilitatea cumpărăturilor fără risipă. 

Pregătim 2 evenimente TRAI în iulie și august 2022, menite să ne ofere resurse practice pentru un stil de viață în acord cu natura și să ne regăsim locul în comunitatea celor care ne împărtășesc valorile.

#contact

Vă invităm să susțineți proiectul aici și să urmăriți evoluția sa pe rețelele sociale: Facebook, Instagram.

Programul Black Sea ClimAccelerator 2021 este susținut de organizația europeană EIT – European Institute of Innovation and Technology, Climate-KIC și organizat de un consorțiu format din: Impact Hub Bucharest, alături de partenerul principal Raiffeisen Bank, The Climate Vertical, alături de partenerul principal Volta Grup în România și Innovation Starter în Bulgaria. Black Sea ClimAccelerator face parte dintr-un ecosistem de 7 consorții cu peste 30 de țări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud.

Together with the ecosystem, we inspire and accelerate teams to solve critical climate challenges.