we are humans for nature

[Nature Explorers – #HumansForNature] Povestea lui Hugh Wilson

January 5, 2022

Suntem buni în a distruge natura, dar nu suntem la fel de buni în a o aduce înapoi la viață. Natura știe cel mai bine cum să se refacă, doar trebuie să-i dăm timp și spațiu.

Radu și Irina au avut bucuria de a-l întâlni în expedițiile lor pe botanistul Hugh Wilson, fondatorul și managerul Rezervației Hinewai din Peninsula Banks, Noua Zeelandă. Vă invităm să descoperiți o poveste care ne arată ce putere incredibilă de a se reface are natura fără intervenții spectaculoase din partea noastră.

Irina Repede, Hugh Wilson și Radu Păltineanu

Hugh și-a dedicat ultimii 30 de ani din viață regenerând o pădure întreagă într-una din cele mai afectate zone de defrișările din Noua Zeelandă, o porțiune din peninsula Banks, schimbând o paradigmă uriașă a reîmpăduririlor. Nu a plantat puieți și nici măcar nu a încercat să elimine plantele și arbuștii invazivi care acaparaseră întreg terenul. În schimb, s-a folosit de ei pentru a permite puieților să se dezvolte și să crească, pentru ca ulterior aceștia să-i acopere și să-i umbrească suficient cât să-i usuce. Păsările au împrăștiat eficient și în mod natural semințele pomilor care au crescut enorm în ultimii 30 de ani, recreând condițiile reapariției unor specii care se credeau a fi demult dispărute.

Toată povestea a început la sfârșitul anilor ’80, când un prieten de-al lui Hugh a achiziționat un teren agricol în scopul înființării unei rezervații, în scop de conservare. Hugh visa încă de pe atunci să readucă la forma sa inițială măcar o bucată a peninsulei Banks. 30 de ani mai târziu, rezerva Hinewai, care măsoară azi peste 1.500 de hectarea devenit un exemplu de clasă mondială care schimbă complet felul în care gândim reîmpăduririle la scară mondială. Modest, Hugh povestește:
Nu mă simt vinovat că nu încerc să rezolv problemele lumii. Eu doar mă bucur pe deplin de acest loc și încerc să-l las mai bun decât l-am găsit.”

Pentru ideea sa de reîmpădurire cu totul aparte, a fost numit de unii localnici nebun visător. Astăzi, nu există un singur om în comunitate care să nu-i sprijine acțiunile. Și uite așa, câteodată, schimbarea pornește cu un singur om! Într-o perioadă în care se vorbește din ce în ce mai mult de pierderea biodiversității, de despăduriri, de încălzire globală, trebuie să realizăm că problema suntem noi. „Suntem buni în a distruge natura, dar nu suntem la fel de buni în a o aduce înapoi la viață. Natura știe cel mai bine cum să se refacă, doar trebuie să-i dăm timp și spațiu ” – a povestit Hugh celor doi exploratori.

 Hugh Wilson – material realizat de Radu Păltineanu și Irina Repede

Odată ce scoți interferența umană din joc sau o minimalizezi, natura are o forță uriașă de a se reface. Enorm de mult teren nu este complet folosit pentru creșterea animalelor sau agricultură, sau pur și simplu nu este rentabil. Cum ar fi să-l redăm naturii, să-l alocăm unei viitoare păduri?

O poveste documentată de Radu Păltineanu și Irina Repede în extraordinara lor călătorie lor prin Australia, în aprilie 2021, cu sprijinul The Climate Vertical, 2Performant și Oti Group.

Together with the ecosystem, we inspire and accelerate teams to solve critical climate challenges.