we are humans for nature

[Nature Explorers – #IncredibleSpecies] Cacaduul negru

January 10, 2022

În călătoria lor prin nordul Australiei, mai exact în apropiere de Capul York, exploratorii Radu Păltineanu și Irina Repede au făcut o descoperire extraordinară – o pereche de Cacadu negri, unele dintre cele mai inteligente păsări de pe Terra.

 

Cacaduul negru – fotografie realizată de Radu Păltineanu și Irina Repede

Cacaduul negru este o specie unică în lume, fiind poate singurul animal în afară de Homo sapiens sapiens care confecționează un fel de obiecte muzicale – „bețe de tobă” din crenguțe – cu care își atrage partenera să vină să vadă potențialul cuib unde se pot reproduce. Cercetătorii nu știu exact explicația acestui comportament, însă una dintre teorii este că femelele își dau seama după sunetul produs dacă masculul ori copacul ales se ridică la… nivelul așteptărilor. Căci trebuie să vă spunem că femelele sunt extrem, extrem de pretențioase. Pentru a-și face cuib și a se reproduce, aleg doar scorburi în copaci foarte bătrâni, care pot avea și 300 de ani.

Din păcate, păsările au fost incluse pe lista speciilor pe cale de dispariție. Acum nu mai există decât 3.000 de exemplare la nivel mondial și, dacă nu se iau măsuri imediate, se estimează că am putea rămâne cu doar 150, urmând apoi dispariția completă. Iată că cele mai mari păsări din grupul papagalilor Cacadu, endemice Australiei și insulei Noua Guinee, sunt în pericol din cauza distrugerii habitatului, în special prin acapararea acestuia de către proiecte miniere, tăierile de păduri virgine și focurile care nu sunt bine gestionate. Un alt semnal de alarmă din partea naturii, care ne tot avertizează în fel și chip că e nevoie să schimbăm ceva urgent…

 

 Cacaduul negru – fotografie realizată de Radu Păltineanu și Irina Repede

Ce măsuri trebuie luate pentru a proteja aceste păsări superbe? O înțelegere mai bună a speciei și a motivelor pentru care reproducerea lor este atât de lentă (în medie, o pereche are un pui o dată la 10 ani), protejarea habitatului acestora printr-o mai bună gestionare a incendiilor, inclusiv printr-o metodă aborigenă numită 𝘤𝘰𝘰𝘭 𝘣𝘶𝘳𝘯𝘴, care presupune aprinderea atent controlată a unor focuri de mici dimensiuni, dar și prin defrișarea doar acelor zone care sunt aprobate de ecologiști.

Tot ce ne putem dori este ca Radu și Irina să nu se numere printre cei din urmă exploratori care au avut norocul să fotografieze superbul cacadu negru.

Material documentat de Radu Păltineanu și Irina Repede. Parteneri: The Climate Vertical, 2Performant și Oti Group

Together with the ecosystem, we inspire and accelerate teams to solve critical climate challenges.