Spot the Fire [Black Sea ClimAccelerator]
„Din pasiune pentru natură, am încercat să folosesc tehnologia și să găsesc soluții pentru probleme de mediu.”
Continuăm seria în care descoperim startup-urile de eco-inovare din programul Black Sea ClimAccelerator. De data aceasta aflăm povestea lui Luchiian Alexandru și a startup-ului său, Spot the Fire, care poate detecta din timp incendiile de vegetație.
#poveste
Am ajuns să dezvolt ideea în urma testelor efectuate cu senzorii ce măsoară particulele în suspensie. Având în vedere numărul crescut al incendiilor de vegetație și nu numai, am văzut o soluție utilă – înglobarea mai multor senzori care să indice incendiul cu o certitudine de peste 90%.
Am pornit un proiect ce moniorizează calitatea aerului în urmă cu 3 ani de zile. Am observat pe valorile particulelor în suspensie că putem identifica, în funcție de măsurători, incediile și focurile clandestine. Astfel, am decis să facem un senzor dedicat detecției de incendiu, aducând mai mulți senzori laolaltă, care să se valideze unul pe altul.
#soluție
Soluția propusă de noi va identifica incendiile de vegetație, de păduri sau de imobile, prin identificarea unor parametri specifici. Astfel, vom reuși să diminuăm pierderile de faună și pierderile materiale, cu cât depistăm un focar activ din timp. Senzorii independenți energetic vor putea fi montați oriunde se dorește monitorizarea sau în locațiile predispuse la incendii, precum zone protejate, stufăriș, deltă, stepă sau orice locație cu vegetație uscată. De asemenea, locațiile unde se depozitează nutreț sau fân pot fi monitorizate cu succes.
#echipă
Echipa din spatele proiectului este formată dintr-un singur om, Luchiian Alexandru. Lucrez în domeniul electronicii de peste 15 ani și, din pasiune pentru natură, am încercat să folosesc tehnologia și să găsesc soluții pentru probleme de mediu. Am pornit inițial cu o rețea ce măsoară calitatea aerului, ulterior am făcut un proiect ce monitorizează calitatea apei, un proiect ce monitorizează și alertează inundațiile de pe râuri și acest proiect ce dorește monitorizarea și prevenția incendiilor spontane.
#experiența Black Sea ClimAccelerator
O experiență extraordinară, în care ajungi să cunoști foarte mulți oameni care au același țel, și anume să aducă un plus de valoare societății prin aplicarea de soluții smart, prietenoase cu natura.
#motivație
Motivația o reprezintă pentru mine copiii mei. Pentru ei mă implic și încerc să dau tot ce pot, pentru ca ei să aibă un viitor mai bun, pe o planetă „sănătoasă”.
#wishfulthinking
- Pentru cei care au o idee în care cred, dar nu au curajul de a face primul pas:
Poți fi un oarecare sau poți încerca să fii inițiatorul unei idei ce poate salva planeta! Nu ai nimic de pierdut, doar de câștigat!
- Lumea pe care vreau să o las copiilor mei arată astfel:
O lume plină de speranță, în care tehnologia va trebui să repare sacrificiul făcut pentru evoluție cu decenii în urmă.
- „Micile victorii/milestone-uri” deja atinse și planurile pentru următorul an:
Ideea este validată și urmează să testez mai multe tipuri de senzori și de tehnologii. Urmează ca în următorul an să vin pe piață cu 3 modele de senzori, care să se adreseze mai multor tipuri de clienți.
Anul 2021 a fost un an groaznic pentru societate, dar am ales să îl folosesc ca avantaj și am participat la cât de multe concursuri de inovare sau hackathlone a fost fizic posibil. Majoritatea ideilor prezentate a avut succes și asta denotă că tehnologia poate fi salvarea de la pierderea echilibrului natural.
#contact
Vă invităm să susțineți startup-ul Spot the Fire pe pagina de Facebook.
—
Programul Black Sea ClimAccelerator 2021 este susținut de organizația europeană EIT – European Institute of Innovation and Technology, Climate-KIC și organizat de un consorțiu format din: Impact Hub Bucharest, alături de partenerul principal Raiffeisen Bank, The Climate Vertical, alături de partenerul principal Volta Grup în România și Innovation Starter în Bulgaria. Black Sea ClimAccelerator face parte dintr-un ecosistem de 7 consorții cu peste 30 de țări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud.