Suntem buni în a distruge natura, dar nu suntem la fel de buni în a o aduce înapoi la viață. Natura știe cel mai bine cum să se refacă, doar trebuie să-i dăm timp și spațiu.
Hugh Wilson
Radu și Irina au avut bucuria de a-l întâlni în expedițiile lor pe botanistul Hugh Wilson, fondatorul și managerul Rezervației Hinewai din Peninsula Banks, Noua Zeelandă. Vă invităm să descoperiți o poveste care ne arată ce putere incredibilă de a se reface are natura fără intervenții spectaculoase din partea noastră.
Hugh și-a dedicat ultimii 30 de ani din viață regenerând o pădure întreagă într-una din cele mai afectate zone de defrișările din Noua Zeelandă, o porțiune din peninsula Banks, schimbând o paradigmă uriașă a reîmpăduririlor. Nu a plantat puieți și nici măcar nu a încercat să elimine plantele și arbuștii invazivi care acaparaseră întreg terenul. În schimb, s-a folosit de ei pentru a permite puieților să se dezvolte și să crească, pentru ca ulterior aceștia să-i acopere și să-i umbrească suficient cât să-i usuce. Păsările au împrăștiat eficient și în mod natural semințele pomilor care au crescut enorm în ultimii 30 de ani, recreând condițiile reapariției unor specii care se credeau a fi demult dispărute.
Toată povestea a început la sfârșitul anilor ’80, când un prieten de-al lui Hugh a achiziționat un teren agricol în scopul înființării unei rezervații, în scop de conservare. Hugh visa încă de pe atunci să readucă la forma sa inițială măcar o bucată a peninsulei Banks. 30 de ani mai târziu, rezerva Hinewai, care măsoară azi peste 1.500 de hectare, a devenit un exemplu de clasă mondială care schimbă complet felul în care gândim reîmpăduririle la scară mondială. Modest, Hugh povestește:
„Nu mă simt vinovat că nu încerc să rezolv problemele lumii. Eu doar mă bucur pe deplin de acest loc și încerc să-l las mai bun decât l-am găsit.”
Pentru ideea sa de reîmpădurire cu totul aparte, a fost numit de unii localnici nebun visător. Astăzi, nu există un singur om în comunitate care să nu-i sprijine acțiunile. Și uite așa, câteodată, schimbarea pornește cu un singur om! Într-o perioadă în care se vorbește din ce în ce mai mult de pierderea biodiversității, de despăduriri, de încălzire globală, trebuie să realizăm că problema suntem noi. „Suntem buni în a distruge natura, dar nu suntem la fel de buni în a o aduce înapoi la viață. Natura știe cel mai bine cum să se refacă, doar trebuie să-i dăm timp și spațiu ” – a povestit Hugh celor doi exploratori.
Odată ce scoți interferența umană din joc sau o minimalizezi, natura are o forță uriașă de a se reface. Enorm de mult teren nu este complet folosit pentru creșterea animalelor sau agricultură, sau pur și simplu nu este rentabil. Cum ar fi să-l redăm naturii, să-l alocăm unei viitoare păduri?
–
O poveste documentată de Radu Păltineanu și Irina Repede în extraordinara lor călătorie lor prin Australia, în aprilie 2021, cu sprijinul The Climate Vertical, 2Performant și Oti Group.