we are humans for nature

Povestea Caminota [Black Sea ClimAccelerator]

December 8, 2021

Andrei Basaraba, co-fondator Caminota, ne povestește despre startup-ul care produce materiale naturale de construcții pe bază de argilă. Caminota este unul dintre startup-urile selectate în programul Black Sea ClimAccelerator.

#poveste

În 2015 am început să dezvoltăm și să construim locuințele Eco-Bordei, un concept de locuire eficientă energetic, ecologic și sănătoasă nu doar pentru om, dar și pentru mediul înconjurător. Astfel, am dezvoltat o tehnologie de pereți din pământ turnat, care aveau rol de control pasiv al umidității la interior, dar pentru a finisa acești pereți am fost nevoiți să cumpărăm tencuială pe bază de argilă din import. Lucrând cu materiale din argilă, am început să apreciem tot mai mult calitățile acestora și așa am decis să dezvoltăm propriile noastre materiale pe bază de argilă sub brandul Caminota, adaptate pentru nevoile pieței locale. Am reluat colaborarea cu institutul INCD URBAN-INCERC, alături de care am dezvoltat și tehnologia de pământ turnat. 

Drumul de la idee la produs nu a fost neapărat unul anevoios, dar a fost nevoie de multă muncă și acumulare de cunoștințe și de colaboratori din diferite domenii. În 2017 am început primele cercetări și primele rețete, dar și primele încercări nereușite. În 2018 ne-am concentrat pe metoda de prelucrare a argilei și eficientizarea proceselor industriale și am început să ne construim propriile utilaje pentru prelucrarea argilei. Pe tot parcursul cercetării și dezvoltării produsului, am implicat în cadrul workshopurilor pe care le organizăm periodic comunitatea de arhitecți, ingineri și stakeholderi din domeniul construcțiilor, dar și pasionații de ecologie și sustenabilitate. Astfel, în 2019 am organizat și cel mai mare workshop de cercetare experimentală, la care au participat peste 100 de persoane pasionate de sustenabilitate și am testat mai mult de 30 de rețete de tencuială pe bază de argilă.

În 2020 am început munca de certificare a produsului, tot în colaborare cu institutul INCD URBAN-INCERC și am obținut în cele din urmă Agrementul Tehnic cu ajutorul unei finanțări EIT Climate-KIC. Tot în același an am avut și primul client, căruia i-am livrat în jur de 8 tone de material pentru tencuirea casei sale din chirpici. 

După ce am încheiat cu succes și acest ultim experiment, a venit momentul să ieșim pe piață. Acest lucru s-a întâmplat în mai 2021, și de atunci peste 3000 de metri pătrați au fost tencuiți și finisați cu materiale naturale Caminota.

#soluție

Sistemul Caminota se folosește pentru finisarea pereților de zidărie din cărămida arsă, BCA sau cărămidă nearsă (chirpici, văiugă etc).

Prețul materialului este comparabil cu alternativele pe bază de ciment de pe piață. Totuși, materialele Caminota sunt mult mai prietenoase, fiind 100% naturale și se pot aplica de către oricine. Orice greșeală la tencuire sau finisare se poate repara, procesul fiind reversibil dacă se adaugă apă. După aplicarea zugrăvelii, pereții vor respinge apa sub formă de stropi, dar rămân la fel de permeabili la apă sub formă de vapori, ceea ce contribuie la sănătatea locatarilor, dar și a clădirii.

Comparativ cu materialele pe bază de ciment, avantajele materialelor naturale pe bază de argilă sunt:

– echilibrează umiditatea din aer, mențin astfel un mediu interior plăcut, cu 50% umiditate relativă

– previn apariția condensului în pereți

– previn apariția mucegaiului

– nu emit compuși organici volatili, ci din contra, le absorb

– compatibilitate 100% cu materiale și clădiri vechi din pământ nears, chirpici, văiugă etc.

– nu conțin ciment, astfel, consumul de energie în procesul de producție e de până la 100 de ori mai mic

#echipă

Echipa executivă e formată din mine, Andrei Basaraba, și Vlad Stanciu. Amândoi lucrăm pentru Caminota cu normă (mai mult decât) întreagă.

Vlad e de profesie economist și are o experiență de peste 10 ani în managementul inovării. În rolul de director executiv al unui Cluster care promovează energia sustenabilă, a facilitat colaborarea dintre întreprinderi, învățământ și autorități publice în cadrul unor proiecte cu finanțări de peste 10 milioane de euro. A organizat timp de patru ani evenimentele din regiunea de Vest a unui accelerator de startup-uri național. În cadrul Caminota, Vlad e responsabil de dezvoltarea de noi tehnologii, vânzări și relații cu clienții. Vlad e mintea creativă din spatele Caminota și e cel care descoperă primul o oportunitate nouă.

Eu sunt de profesie inginer electrotehnist și am o experiență de peste 7 ani de facilitare a inovării, unde am lucrat alături de Vlad. În această perioadă, am coordonat scrierea și implementarea mai multor proiecte inovatoare cu finanțare nerambursabilă din domeniul energiei sustenabile, alături de parteneri din industrie, învățământ și instituții publice. Sunt administratorul firmei Caminota de la înființarea acesteia, în anul 2015. Aici sunt responsabil de managementul producției, marketing și management financiar. Eu sunt mintea de inginer din spatele Caminota și mențin totul la un randament ridicat.

Avem alături de noi 4 business angels cu experiență multidisciplinară: arhitectură, marketing, angel investments, antreprenoriat și managementul unor companii de succes.

#experiența Black Sea ClimAccelerator

Mi-a plăcut că participă multe companii care aduc pe piață soluții pentru problemele de mediu cu care se confruntă societatea și planeta în momentul de față, inclusiv soluții de care vom avea și noi nevoie ca întreprindere. Am participat la mai multe workshopuri cu tematică interesantă și relevantă pentru planurile noastre de viitor.

Recomand Black Sea ClimAccelerator oricărui antreprenor care începe o nouă afacere, indiferent de stadiul în care se află.

#motivație

Sunt pasionat de tehnologie de când mă știu, am fost unul din copii care dezasambla electrocasnice prin casă, dar reușea de cele mai multe ori să le și repună în funcțiune. Din perioada facultății am început să înțeleg și să urmăresc cu interes efectul activității umane asupra mediului și schimbările climatice aferente.

La Caminota, am ocazia să dezvolt o afacere inovatoare, am făcut cercetare reală, aplicată, rezultând un produs nou și pentru care există o nevoie reală pe piață.

#wishfulthinking

  • Pentru cei care au o idee în care cred, dar nu au curajul de a face primul pas:

Get out there and do it! Ieși în lume cu ideea, produsul, conceptul tău. Feedback-ul pe care îl vei primi în primele zile va fi de multe ori mai valoros decât un an întreg de pregătire și documentare.

  • Lumea pe care vreau să o las copiilor mei arată astfel:

Îmi imaginez o lume mai sustenabilă, în care consumatorii înțeleg impactul deciziilor de cumpărare pe care le iau, iar companiile folosesc tehnologii inovatoare pentru a crea produse și soluții sustenabile pentru aceștia.

  • „Micile victorii/milestone-uri” deja atinse și planurile pentru următorul an:

Câteva din milestone-urile atinse: obținerea Agrementului Tehnic, primul client/prima casă tencuită, crearea unei linii de producție.

Planuri mărețe: intrarea în magazinele de bricolaj cu rețea națională, creșterea capacității de producție, lansarea de noi produse.

#contact

Vă invităm să susțineți proiectul Caminota pe pagina de Facebook.

Programul Black Sea ClimAccelerator 2021 este susținut de organizația europeană EIT – European Institute of Innovation and Technology, Climate-KIC și organizat de un consorțiu format din: Impact Hub Bucharest, alături de partenerul principal Raiffeisen Bank, The Climate Vertical, alături de partenerul principal Volta Grup în România și Innovation Starter în Bulgaria. Black Sea ClimAccelerator face parte dintr-un ecosistem de 7 consorții cu peste 30 de țări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud.

Together with the ecosystem, we inspire and accelerate teams to solve critical climate challenges.